Hesteskolen

VELKOMMEN TIL

RIDEKLUBBEN ASTRUP's HESTESKOLE

En hesteskole, der vægter sammenhold og fællesskab.

I RKA's hesteskole er fokusset hovedsageligt på de børn, der er ”nye” i hesteverdenen. Børn, som sammen med hestene, vil få en enestående mulighed for at vokse og udvikle sig, bl.a. ved at tage del i et fælles ansvar for vores ponyers ve og vel. 

 

VORES HESTESYN

Vores mål i RKA er at give vores elever et HESTESYN, der siger:

  • at hestens behov altid skal komme forud for både rytter, træner, forældre, ambitioner, planlagt undervisning osv., osv.
  • at dagligdags stressfaktorer, som er med til at øge stressniveauet i vores heste, skal reduceres mest muligt.
  • at hestens signaler og adfærd er vigtige at forstå. F.eks. skal en usamarbejdsvillig hest ikke antages at være dum eller stædig, men først og fremmest ses som en hest, der prøver at kommunikere med os. Heste kommunikerer alt fra ubehag og smerte til angst og nervøsitet til frustration over opgaver den ikke forstår eller ikke formår at udføre. Det er grunden til, at vi skal lytte – og lære hestenes sprog.

TILMELDING TIL HOLDENE

For at blive elev i Hesteskolen skal man først og fremmest være medlem af RKA. Et års medlemskab koster 250 kr.

Som elev i Hesteskolen er man tilmeldt et fast hold. Det hold ønsker vi som udgangspunkt, at eleven fortsætter på, men vores ugentlige holdplan kan dog ændre sig løbende i takt med klubbens udvikling. Er der et andet hold, som man føler vil passe bedre, er man altid velkommen til at rette forespørgsel om, hvorvidt dette kan lade sig gøre.

Nye elever starter op med et introforløb. Introforløbet er den første gang på Hesteskolen, gerne sammen med en forælder eller en anden voksen, som er med eleven. Introforløbet handler om at finde sig til rette på Hesteskolen, lære lidt om vores rutiner, få kendskab til ponyerne mv. Det er også her, at vi får en indikation af, hvilken pony der formentlig vil være den rette til eleven. Introforløbet behøver ikke at være på den dag, hvor eleven fremadrettet skal have holdundervisning.

Som ansvarlig overfor ponyernes trivsel og helbrede, er det vigtigt for os at finde en pony, der er egnet til rytterens størrelse og vægt. Ryttervægt er mange steder et ømtåleligt emne og der er mange meninger omkring hvilken vægt en pony/hest kan bære. Vores islandske heste er pt vores største heste, og her er der i klubben en max. vægt på 80 kg. Derfor kan man desværre ikke modtage rideundervisning i Hesteskolen, hvis man overskrider denne vægtgrænsen. Derimod kan vi tilbyde hestevognskørsel, hvor man lære de samme grundlæggende ting omkring ponyerne i henhold til vores hestesyn. Man lærer også om plejen af dem og man arbejder med ponyerne i lange liner og for vogn.

KOMMUNIKATION

Vi har en fælles kommunikationsplatform på Facebook. Søg på den lukkede gruppe "RKA Hesteskole undervisning" og anmod om medlemskab. Herigennem kommunikeres fælles beskeder, aflysninger og andet i forhold til undervisningsholdene. Her finder du også en kopi af denne information under ”filer” i gruppen, samt på vores hjemmeside.


SOCIALE MEDIER.

Vi har vores åbne Facebook gruppe "Rideklubben Astrup". Her bliver der lagt begivenheder op, når vi arrangerer stævner, ridelejre, ponydyrskue mv. Vores arrangementer bliver løbende opdateret i gruppen, der besvares diverse forespørgsler, lagt nyheder op og lignende.

Vi har ligeledes en Instagram profil "rideklubbenastrup9800". Den er hovedsageligt dedikeret til hverdagens mange gøremål i klubben i forhold til ponyerne. Her er billeder og små videoklip af ponyerne og deres interaktion med hinanden og os. På den måde har I en mulighed for at følge ponyerne og opleve dem lidt fra sidelinjen.


FOTOGRAFERING

Vi er glade for at tage billeder og små videoklip fra årets gang i klubben. Disse billeder bruger vi gerne til at synliggøre Hesteskolens hverdag og undervisningstilbud, samt i markedsføringsøjemed. Hvis der IKKE ønskes at give samtykke til brug af billeder, hvor elever kan genkendes, så giv besked til Julie på 23302041.

BETALING

Alle betalinger betales forud og månedsvis senest den 5. i måneden. Vi kan anbefale at opsætte betalingen til fast mdr. betaling. Betalinger der ikke bliver trukket fast skal foretages som en bankoverførsel til klubbens konto i SparNord eller på mobilepay. Husk at angive navn på rytter ved disse manuelle betalinger.

Falder betalingen for sent forbeholder klubben sig ret til at opkræve et rykkergebyr på 50 kr.

Har du spørgsmål til din betaling skal de rettes via e-mail tilLouise på louise.akselsen@live.dk


LUKKEDAGE:

Efterårsferie, Juleferie og Vinterferie modregnes. Helligdage og mindre ferier modregnes ikke. Juli måned er betalingsfri – der har hestene sommerferie.


AFLYSNING

Er man forhindret i at deltage i undervisningen skal dette skrives i gruppen RKA Hesteskole undervisning på FB. Ved et ”Like” fra Hesteskolens side er beskeden modtaget. Melder man fra en lektion refunderes denne ikke. Det kan forekomme, at vi fra Hesteskolens side kan blive nødsaget til at aflyse en lektion, enten pga. sygdom eller anden nødvendig aktivitet. Sker dette vil der ved samme aflysning blive udmeldt et andet tidsrum for denne lektion. I bedes derfor melde tilbage om eleven deltager heri, eller lektionen ønskes refunderet.


UDMELDELSE

Ønsker man helt at melde sig ud af Hesteskolen, kan dette ske med én måneds varsel. Opsigelsen skal meddeles skriftligt på mail til louise.akselsen@live.dk inden månedens udgang, hvorefter man betaler for den efterfølgende måned, som den sidste.

OPSTART AF EN RIDETIME

En lektion starter på det klokkeslæt, der er angivet for holdstart. Der er som udgangspunkt ingen klargøring eller anden nødvendig omgang med hestene før lektionsstart, da alt dette ligger som en del af undervisningen således at eleven bliver instrueres i det.


FORÆLDRENES ROLLE

At klargøre en hest til brug, dvs. strigle, sadle op osv. er naturligvis en kompetence alle vores elever skal opnå. Men for ponyen er det ikke lige meget, hvordan dette foregår. For eksempel kan det være en ”strid omgang” at få spændt gjord, biddet kan slå mod tænderne, grimen kan vendes forkert osv. Derfor foregår al klargøring under opsyn af underviseren fra timestart.

Vores ponyer er det vigtigste personale, vi har på Hesteskolen. Det er almindelig kendt at det er en ”hård tjans” at være rideskole hest, da det kræver omgang med mange forskellige elever og på mange rideskoler, også omgang med mange forskellige forældre! Denne ekstra stress faktor vil vi gerne reducere mest muligt i forhold til vores ponyer, derfor er der som udgangspunkt ingen forældre-hjælp i Hesteskolen, hverken ved klargøring eller i lektionerne

Vi tilstræber at vores heste får så ensartet en håndtering som muligt, derfor benytter vi os af hjælpere som kender til vores håndtering og måderne vi gør tingene på. Det betyder dog ikke, at man som heste-glad forælder ikke kan være en del af vores faste hjælper-team. Er du forældre og samtidig gerne være en del af teamet, så er du velkommen til at kontakte os.

SIKKERHED, RIDEHJELME OG PÅKLÆDNING

Det er store dyr som vi har med at gøre (en shetlandspony er stor for et 4 årigt barn – og den er STÆRK), og noget UFORUDSET kan opstå. Alt det vi KAN FORUDSE skal vi selvfølgelig undgå at få rodet os ud i! Det betyder, at i enkelte situationer, kan en underviser vælge at tage en eller flere elever ned fra hestene såfremt noget uforudset vurderes at kunne opstå – f.eks. nervøsitet ved kraftig regn/ blæst, en løs hund, en skummel udseende sten mv.


Det uforudsete – som heldigvis sjældent sker - er selvfølgelig årsagen til, at alle til holdundervisning skal bære godkendt ridehjelm og lukkede sko, når de færdes omkring hestene. Ridning skal ligeledes ske med godkendt ridehjelm og fodtøj egnet dertil, dvs. støvler med hæl – ingen kondisko og lign., da de kan glide og sætte sig fast. Vi anbefaler et par ridehandsker, men det er valgfrit. Sikkerhedsvest er også valgfrit. Nogle elever oplever stor tryghed ved disse, mens andre føler sig generet af vesten og derved er mere ubalanceret. Dog SKAL der bæres sikkerhedsvest ved hestevognskørsel.


Man behøver ikke nødvendigvis at have ”rigtige” ridebukser for at ride. Flere rider i jeans, men det kan være en god ide, at bukserne ikke er glatte og heller ikke alt for løse. Shorts er NO-GO. Ikke fordi der kan ske en hel masse ved at have shorts på, men hestesved svier på benene, stigremmene kan nive og der kan nemt opstå skav sår på knæ og lår - så uanset varmen – kom i lange bukser.


ULYKKESFORSIKRING

Det er klubmedlemmernes eget ansvar at være personligt ulykkesforsikret. Rideklubben har ingen erstatningsansvar overfor medlemmer, der kommer til skade under udøvelse af aktiviteter på Hesteskolen. Bemærk at nogle forsikringsselskaber betragter ridesport som ekstremsport, hvorfor der skal tegnes særskilt forsikring.



BESØG OG GODBIDDER TIL PONYERNE

Man må gerne gå vej af ponyerne og sige hej udenfor ”åbningstiderne”. Man må dog ikke gå ind på selve folden, da man kan komme i klemme i flokken eller imellem to knotne ponyer, og det kan forårsage grimme uheld. Det er også vigtigt for os, ikke at stresse hestene unødigt, så vi vil gerne begrænse antallet af personer på deres folde mest muligt, når de har fri.

Der er også forbud mod at give ponyerne godbidder. Størstedelen af ponyerne er overvægtige, og selv om en enkelt godbid er ret harmløs, så bliver det et problem, hvis der er flere, der kommer og giver dem godbidder i løbet af dagen. Klubben mister overblikket over HVOR MEGET de får og HVAD de får. Der en del ting, som heste/ ponyer ikke tåler, og vi vil til enhver tid prøve at minimere risikoen for, at vores ponyer bliver syge. En anden ting er, at ponyerne på eget initiativ begynder at søge efter godbidderne ved at nippe i lommerne og nappe fingrene. Det er en frygtelig irriterende vane, som også kan gøre nogle elever utrygge.

HVEM STÅR BAG RKA:

RKA er en forening, og den styres af en valgt bestyrelse. Meget af det praktiske arbejde med pasning af hestene og vedligeholdelse af ejendommen varetages af bestyrelsesmedlemmerne og andre frivillige – heraf mange frivillige medlemmer af klubben.

Er der ris og ros til bestyrelsen/ underviserne, så er vi altid interesseret i en god dialog, så vi kan skabe det bedste sted til vores medlemmer. Husk den gode tone – også på dage, hvor tingene måske er gået lidt skævt. Ponyer har det med at gå mod strømmen på de mest uhensigtsmæssige tidspunkter, og det kan bl.a. give nogle anderledes programmer end dem, der oprindeligt var planlagt.

Vi håber, at mange vil bidrage til fællesskabet ved at være med tilat løse nogle af deforskellige opgaver, der er i forbindelse med vores hesteskole og dyrehold. Det kan være opgaver som oprydning, rengøring og vedligeholdelse inde og ude, men også deltagelse i arbejdsdage og ved klubbens stævner, hvor der er brug for en del hjælpere. Vi ønsker, at vores medlemmer oplever,at de har indflydelse på klubbens udvikling, samt værende en del af et fællesskab, hvor der løftes i flok.


HAR DU LYST TIL MERE?

Har du lyst til at være en del af den løftestang, som driver og gør RKA til et dejligt sted? Har du mod på evt. afgrænsede konkrete opgaver, eller ser du dig selv som kommende bestyrelsesmedlem? Har du lyst til at starte nye initiativer op? Så er du velkommen til at kontakt formandLouise Akselsen på telefon nummer 29444993.